zaterdag 12 november 2011

E-nummer vrij dagje

Althans, dat is de bedoeling.
Ik had voornemens om voor morgen tomatensoep volgens recept te maken, uit het receptenboekje van Dinneke van den Dikkenberg.
Automatisch had ik vroeg al een pan met vlees en bot opgezet, om te trekken, tot ik er later achter kwam, dat het dus een hele andere volgorde heeft. Maar met een beetje improvisatie kom je zelf ook een heel eind. Halverwege moest ik wat roomboter met bloem mengen. Ik pakte een nieuw pak bloem uit de kast en die blijkt dus vol met beestjes te zitten. Ooit heb ik dat in het verleden ook een keer met bloem gehad, maar o bah, wat is dat vies. En natuurlijk had ik niet nog een nieuw pak bloem staan.
Ik heb de soep afgemaakt zonder bloem, maar hij was dus wel wat aan de dunne kant. Ik heb toen een papje gemaakt van maizena (zonder beestjes) en melk, en dat er doorheen geroerd. Nu is de soep lekker dik. Hij is wel een beetje flauw, maar dat moeten we morgen dan maar op smaak maken met wat zout.
Er zit nu wel een kilo verse tomaten in, i.p.v. smaakversterker E621, dus allicht is het veel gezonder...
Ik wilde ook macaroni maken zonder zakje. Het schijnt dat je er veel sneller vol van zit. Nou, dat heb ik gemerkt. Het voedt veel meer dan wederom die smaakversterkers.
Ook had ik gisteren sate saus gemaakt van een internetsite , voor degenen die zich ook verdiepen in deze stijl van eten: http://www.smakelijck.blogspot.com/
Daar staat een superlekker recept van satesaus op.
In mijn kookboekje staat een recept om pindakaas te mengen met water, nou, dat hoef ik ze hier niet te geven, dus heb ik dit bovenstaande gebruikt. Ik had alleen geen knoflook, maar heb toen wat chilipoeder er doorgedaan, maar dat was net iets te veel van het goede. Volgende keer iets minder.
Ook wilde ik graag een slagroomtaart maken omdat wij vanavond visite krijgen. Normaal gebruikte ik daar biscuitdeeg voor, maar ja, weer die E-nummers he! Dus een "bakkersrecept"a la mijn vader, met eieren, suiker (uiteraard rietsuiker) en bloem.
Ik had netjes de eieren en suiker gemixed, en giet het in de vorm en huppa, in de oven. O nee he, de bloem vergeten. Ik had het nog wel zo netjes klaargezet, en toch vergeten.
Het hele beetje kon ik zo de prullenbak in kwakken, en heb toen maar een nieuwe gebakken. Jammer van de eieren zeg! Gelukkig zijn de kippen van de week begonnen met eieren leggen, dus nu maar hopen dat ze het alle 4 gaan doen. Dan hebben we voorlopig genoeg eieren!
Maar het allerleukste van vandaag vind ik het volgende:
Vorige week had ik een Jemako avond (hoe maak  ik mijn huis zo snel mogelijk schoon en goed ha ha) en had daar een nieuwe deurmat besteld. Vanmorgen kwam Christian uit bed, en die vroeg: hebben we een nieuwe mat. Ja dus, zoals je ziet. O zegt ie, zat die andere vol met E-nummers dan??????
Tja, het werkt door op de kinderen, zoals je ziet.

Voor Esther had ik nog een leuk kussen gemaakt, die ik van de week spotte in Landleven. We zaten bij de tandarts, en ik zat dat zo door te bladeren, en ik vond hem zo leuk! Gisteravond was ik alleen en toen dacht ik: Leuk, om die eens te maken.
Volgend jaar willen we de kamers gaan omswitchen, de jongens bij elkaar en Esther alleen leggen.
Dus ik ben een beetje aan het knippen gegaan, maar hij is wel een beetje groot uitgevallen. Maar Esther vond hem helemaal geweldig, dus die bewaart ze nu tot haar nieuwe kamer.
Ik maak er nog 2 in een kleiner formaat, dan heeft ze een leuk setje.

Groetjes en een fijne zaterdag nog,
Klazina

9 opmerkingen:

Stina zei

he,had het hele berichtje al klaar voor je, druk ik ergens op en weg is tie,maar weer opnieuw.

voor de soep gebruik ik nu pakjes van Knorr,die zijn goed,had eerder altijd van Honig, maar daar zit van alles in,dus die niet meer.

wat jammer dat je taart eerst is mislukt,heb zelf nog nooit iets met biscuitdeeg gedaan.


wat een leuk kussentje heb je gefreubeld,fijne avond en een goede zondag.

gr Stina

Klavertje Kleding zei

Leuk kussen geworden!
Ik let ook steeds meer op die E-nummers, wat een rotzooi eten we eigenlijk.
Goed spul he, dat Jemako!! Ben er zelf helemaal weg van.

Grt. Nel

Smakelijck! zei

Wat leuk dat je mijn blog noemt en dat je de sate-saus zo lekker vond!

Ik doe ook veel met biscuitdeeg en zal binnenkort eens een recept daarvan op m'n blog plaatsen!

Groet, Williene van Smakelijck.blogspot.com

Mama C zei

Je blogs over de E-nr's werkt aanstekelijk. Ga me er binnenkort ook eens in verdiepen.

Kan je mij zeggen of er bij jullie op de weekmarkt nog een beetje aanbod is van stoffen of kan ik me de moeite van een bezoek aan P. beter besparen en direct naar Karteris rijden?

Ik ben benieuwd,
mama C

Smakelijck! zei

Dank je!

Nee, in P. heb je niet echt veel stofjes op de markt. Als je ze al hebt. Ik zou naar Karteris gaan.

Succes ermee!

Smakelijck! zei

Oh, sorry MamaC, ik dacht dat je op mij reageerde, maar ik praat voor m'n beurt!

wilma zei

Haha,die E nummers toch he,je sleept ze zo mee naar binnen toe voor je het weet.
Mooi kussen is het geworden.Moet ook nog wat maken,want als je ze moet kopen is het ook scchrikbarend duur.
Ga ook nog even kijken op het blog voor en lekker recept.Hebben ook een jarige blew,dus wat extraa's met vrienden en vriendinnen is altijd handig.
Groet, Wilma

Mama Muis zei

Ik lees al een poosje mee op je blog, had al het een en ander over de e-nummers gelezen, we hadden het er pas thuis over en ik ben van plan nu toch ook zo veel mogelijk e-nummervrij te gaan koken. We gebruiken al weinig kant-en-klaar spul, dus heel veel dingen hoeven we niet te wijzigen, maar qua drinken zit ik een beetje. Wat drinken jullie naast je kopje koffie of thee en wat drinken de kinderen bijvoorbeeld? Ik zag wel wat biologische sappen staan, maar die zijn weer behoorlijk duur...

Klaasje zei

Hallo mama Muis,
Leuk, dat je reageerde!
De kinderen drinken hier diksap van Bon Bebe, die is er in 3 smaken, en wij drinken vaak gewoon een sapje, bijv sinaasappelsap. Op de verpakking kun je goed zien, wat er in zit. Dubbelfris is behoorlijk gezoet en zo, dus daar let ik dan op.
Ik heb wel een fles sinas in huis, voor visite ofzo, want niet iedereen drinkt sap.
Maar zelf drinken we nu vrij natuurlijk, zeg maar.
Er is wat dat betreft nog best veel keus hoor.
En voor 't weekend neem ik biologische yoki voor de kinderen, die vinden ze heerlijk.
Succes ermee, gr, Klazina